Je camper verkopen: alles wat je van tevoren moet weten

Het kampeerseizoen zit erop en eigenlijk heb je je camper maar heel weinig gebruikt. Het kan zijn dat je je hebt verkeken op hoeveel je de camper ging gebruiken of dat je na jaren plezier toe bent aan een ander soort vakantie. Hoewel kamperen zelf goedkoop is, kost het hebben en onderhouden van een camper een hoop geld. Wanneer je veel gebruik van je camper maakt, is het dat natuurlijk waard. Wanneer de camper echter het grootste deel van het seizoen ongebruikt ergens staat, is het zonde om veel geld uit te geven aan onderhoud.

Waar kun je een camper verkopen?

Je besluit om je camper te verkopen. Het is zonde om veel geld uit te geven aan iets waar je weinig plezier uit haalt. Maar waar kun je je camper het beste verkopen? Er zijn verschillende manieren om een camper te verkopen. Zo kun je een camper gratis proberen te verkopen via een platform zoals Marktplaats of door simpelweg een verkoopbord achter het raam van je camper te hangen. Om makkelijker een specifieke doelgroep te bereiken, kun je er ook voor kiezen om via bijvoorbeeld ANWB of Autoscout je camper te verkopen of om een inkoopservice in te schakelen.

Camper verkopen gratis

De eenvoudigste manier om gratis je camper te koop aan te bieden, is door een verkoopbord achter het raam te hangen. Je geeft aan dat je camper te koop is en laat mensen weten op welk telefoonnummer je te bereiken bent. Je kunt ook gratis een advertentie op Marktplaats zetten, waarvoor je wel een beschrijving van de camper moet geven en een aantal goede foto’s moet plaatsen. Dit helpt je om je camper sneller kwijt te raken. Ook in kampeertijdschriften of op kampeerwebsites kun je soms gratis een advertentie plaatsen om je camper te verkopen.

 


  Naam

  E-mailadres

  Telefoonnummer

  Wilt u ons liever zelf bellen?

  Bel of whatsapp dan naar 085 - 7600144

  Camper verkopen via ANWB

  Via de ANWB Verkoopservice kun je naast auto’s ook campers verkopen. Hiervoor moet je een aantal gegevens over je voertuig doorgeven, waaronder de kilometerstand, het kenteken en de uiterlijke staat van de camper. Ook stuur je een aantal foto’s uit specifieke hoeken in en is het verplicht om beschadigingen te fotograferen. De experts geven een gegarandeerde prijs die vijf dagen geldig is. Vervolgens kun je een bod accepteren en daarna moet je binnen vijf werkdagen je voertuig inleveren op een inleverpunt. Op de gegarandeerde prijs worden nog wel servicekosten in mindering gebracht, die afhankelijk zijn van de verkoopprijs.

  Camper verkopen via Autoscout

  Op Autoscout zijn er twee mogelijkheden om een camper te verkopen: via een advertentie en via ExpressVerkoop. Met een advertentie heb je een groot bereik en ontvang je een goede verkoopprijs. In principe is het plaatsen van een advertentie gratis, maar met betaalde premiumadvertenties kun je de zichtbaarheid van je advertentie vergroten en kun je meer foto’s toevoegen. Een ExpressVerkoop betekent dat je camper aan een autobedrijf verkocht word. Je camper wordt snel en gemakkelijk verkocht, maar je ontvangt een iets lagere bedrag. Wel kun je binnen 24 uur van je camper af zijn en ontvang je het geld direct en veilig.

  Camper verkopen via NKC

  NKC staat voor Nederlandse Kampeerauto Club en het is de grootste camperclub van zowel Nederland als Europa. Je kunt je camper niet direct verkopen via de NKC, maar je vindt er wel een hoop waardevolle tips over het verkopen van je camper. Leden van de club kunnen zelfs gebruik maken van de juridische helpdesk. Deze helpdesk staat leden bij om een camper op veilige en legitieme wijze te verkopen. De NKC heeft veel leden en dus bestaat er ook de mogelijkheid dat je via dit netwerk je camper kunt verkopen aan een enthousiaste kampeerder.

  Camper inkoopservice

  Om snel van je camper af te komen, kun je gebruik maken van een camper inkoopservice. Deze bedrijven kopen campers om ze vervolgens zelf door te verkopen. Dit betekent dat je over het algemeen een iets lager bedrag ontvangt, maar dat je wel snel van je camper af bent. Andere manieren van verkoop vereisen dat je eerst een verkoper vindt en dat kan soms even duren. Dit probleem voorkom je door gebruik te maken van een inkoopservice. Je vult de gegevens van je camper in, je ontvangt de verkoopwaarde na een taxatie en de camper wordt bij je thuis opgehaald.

  Camper inkoop ervaringen

  Er bestaan verschillende camper inkoopservices, waarbij de ervaringen natuurlijk van bedrijf tot bedrijf verschillen. Daarom is het verstandig om vooraf de beoordelingen van een bedrijf te lezen, zodat je goed weet wat je qua service kunt verwachten. Over het algemeen verkoop je de camper tegen een lagere prijs dan wanneer je deze doorverkoopt aan een particulier. Vaak is het zelfs zo dat je camper getaxeerd wordt zonder dat de taxateur je camper in het echt gezien heeft. Je krijgt dus minder geld voor je gebruikte camper, maar bent er wel een snel vanaf.

  Camper verkopenWat is mijn camper waard?

  Wanneer je een camper verkoopt, wil je natuurlijk graag weten wat je camper waard is. Door goed op te hoogte te zijn van de waarde, voorkom je dat je de camper voor een te laag bedrag verkoopt. Je kunt hier zelf onderzoek naar doen, maar je kunt je camper ook laten taxeren. Met een taxatierapport kun je de waarde van je camper aantonen en voorkom je problemen met de uitbetaling bij onvoorziene schade. Op basis van allerlei informatie over je camper kun je zelf ook een goede inschatting van de waarde maken, waardoor je weet voor welke prijs je de camper aan kunt bieden.

  Dagwaarde camper bepalen: wat is dagwaarde?

  De dagwaarde van een camper is niets meer of minder dan de actuele waarde van de camper. Je hebt de camper ooit voor een bepaald bedrag gekocht, maar je camper heeft niet langer dezelfde waarde. De volgende zaken zijn belangrijk bij het bepalen van de dagwaarde: de aanschafprijs van de camper, het merk, de uitvoering, het bouwjaar, de motor en de kleur. Al deze dingen staan vast, maar toch zijn niet alle campers met dezelfde kenmerken ook hetzelfde waard. De dagwaarde van een camper hangt namelijk ook af van de algehele staat van de camper, de kilometerstand en de staat van het onderhoud.

  Waarde camper bepalen: waar kun je terecht?

  Om de waarde van je camper te bepalen, kun je informatie inwinnen bij garages of camperzaken. Over het algemeen kunnen zij je een goed beeld geven van de dagwaarde van je camper. Ook kun je zelf onderzoek doen naar de waarde van je camper door online vergelijkbare modellen op te zoeken op verkoopsites. Je zoekt een camper met dezelfde kenmerken op en vergelijkt vervolgens of je camper in betere of slechtere staat is. Door naar meerdere campers te kijken, kun je inschatten wat je ongeveer voor je camper kunt vragen. Voor een deel hangt de waarde van je camper namelijk ook af van vergelijkbare campers die te koop worden aangeboden.

  Waarde camper: kenteken als hulpmiddel

  Het kenteken van je camper kan je helpen bij het bepalen van de waarde. Je kunt namelijk de dagwaarde van een voertuig bepalen met de RDW-kentekencheck. Je hoeft alleen het kenteken van de camper in te vullen en je krijgt een volledig rapport met een dagwaarde. De waarde wordt bepaald aan de hand van de kenmerken van je auto, maar ook op basis van geregistreerde schademeldingen en of het voertuig een geldige APK heeft. Het rapport kan je helpen om te bepalen wat de huidige waarde van je camper is.

  Dagwaarde camper kenteken: wat je niet mag vergeten

  Het is belangrijk om te weten dat het rapport slechts een grove schatting van de dagwaarde is. In het rapport wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kilometerstand en het onderhoud van de camper. Deze zaken zijn natuurlijk wel belangrijk voor de verkoopprijs. Zo kun je voor een camper met een moderne inrichting in goede staat veel meer geld vragen dan voor een zelfde camper met een oude, beschadigde inrichting. Je kunt een kentekencheck dus zeker gebruiken als basis voor de dagwaarde, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een schatting is.

  Camper met schade verkopen

  Het kan zijn dat je camper schade heeft wanneer je deze wilt verkopen. Het kan verstandig zijn om de camper vooraf te laten repareren, zodat je er een hogere prijs voor kunt vragen. Wanneer dit het niet waard is, kun je er ook voor kiezen om de camper beschadigd te verkopen. De koper is verplicht om de camper te onderzoeken op schade, maar als verkoper ben je ook verplicht om dit te melden. Als je dus op de hoogte bent van schade aan je caravan, dien je dit te vermelden om juridische problemen te voorkomen.

  Tips om je camper tegen een hogere prijs te verkopen

  Je gaat je camper verkopen en wilt hier natuurlijk de best mogelijke prijs voor ontvangen. Wat je kunt vragen voor je camper hangt voor een groot deel af van de dagwaarde. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de waarde te verhogen en ervoor te zorgen dat jouw camper er beter uitziet en dus meer aandacht trekt tussen alle andere campers die verkocht worden. Met de onderstaande tips vergroot je de kansen om je camper tegen een goede prijs te verkopen.

  Zorg voor goed onderhoud

  Een goed onderhouden camper levert meer geld op. Voordat je de camper te koop aanbiedt, kun je deze laten keuren om erachter te komen wat er gerepareerd moet worden. Er zijn veel dingen die je zelf kunt controleren en oplossen, waardoor de waarde van je camper stijgt. Denk hierbij aan het controleren van de banden, het water in de verwarming en het schoonmaken van de kachel. Andere reparaties kun je laten uitvoeren door een specialist, waardoor je meer geld voor de camper kunt vragen wanneer je deze te koop aanbiedt.

  Maak je camper schoon

  Het schoonmaken van je camper is in principe erg makkelijk te doen, maar maakt een enorm verschil. Een eerste indruk en gevoel bij de bezichtiging heeft veel invloed op de mening van mensen over de camper. Een schone en opgeruimde camper ziet er een stuk beter uit dan een vieze camper en dus krijgen mensen automatisch een positiever beeld. Voordat je kijkers hebt of foto’s van de camper maakt, kun je het beste de binnen- en buitenkant goed schoonmaken, zodat je camper een goede indruk maakt.

  Een heldere advertentie

  Een goede advertentie is ontzettend belangrijk wanneer er veel concurrentie is. Iedereen wilt zijn camper graag verkopen en waarschijnlijk worden er genoeg vergelijkbare campers aangeboden. Hoe zorg er dan voor dat jouw camper eruit springt? Als eerste zorg je ervoor dat je alle kenmerken in de advertentie vermeldt. Dit is belangrijk bij de koop en iets wat mensen willen weten. Daarnaast zorg je ervoor dat je camper aantrekkelijk klinkt en dat mensen zich kunnen voorstellen erin te reizen. Vermeld bijvoorbeeld het knusse interieur of hoeveel plezier je van de camper hebt gehad.

  Foto’s van goede kwaliteit

  Naast de beschrijvende tekst, zijn ook de foto’s bij de advertentie erg belangrijk. Zorg ervoor dat je foto’s vanuit verschillende hoeken en van de binnen- en buitenkant neemt. Mensen willen goed kunnen zien wat ze misschien gaan kopen. Door foto’s met goede kwaliteit bij de advertentie te plaatsen, maak je een goede indruk. Wil je er echt uitspringen tussen alle andere campers? Ruim dan je camper op en zorg ervoor dat het er gezellig uitziet. Dit kun je doen door een lekker ontbijtje op tafel te zetten of met gezellige verlichting en decoratie items.

  Verkoop in het voorjaar

  De beste tijd om je camper te verkopen is in het voorjaar. Dit is wanneer mensen enthousiast zijn om te gaan kamperen en wanneer ze dus over het algemeen ook een camper willen aanschaffen. Zelf besluit je vaak aan het einde van een seizoen dat je de camper wilt verkopen en het lijkt logisch om deze dan direct te koop aan te bieden. Het is echter zo dat er in het najaar veel campers te koop zijn en de concurrentie zorgt er automatisch voor dat je minder geld kunt vragen. Je zult de camper nog een winter moeten stallen, maar verdient de stallingskosten met een verkoop in het voorjaar terug.