Elke dag bereikbaar van 09:00 tot 21:00

Verkoop je camper veilig en snel

Dankzij de vrijheid en het comfort dat ze vakantiegangers bieden, worden campers vandaag de dag alsmaar populairder. Aangezien een nieuwe camper al gauw tussen de €40.000,- en €80.000,- kost, kiezen velen ervoor een tweedehands exemplaar aan te schaffen. Goed nieuws dus, wanneer jij je camper wilt verkopen. Bijvoorbeeld omdat je hem te weinig gebruikt, of interesse hebt in bestemmingen die je met je eigen camper niet kunt bereiken. Waar moet je op letten wanneer je je camper veilig en snel wilt verkopen?

Maak je camper schoon

De eerste en niet te verwaarlozen stap die je neemt wanneer je je camper wilt verkopen, is het schoonmaken ervan. Zorg ervoor dat het hele interieur wordt schoongemaakt en reinig ook de ramen. Ook de buitenzijde van de camper heeft aandacht nodig; spuit het grofste vuil er met water af en maak de camper daarna schoon met schoonmaakmiddel. Zo wordt hij al een stuk meer waard. Waar je ook op moet letten, is dat je je persoonlijke spullen opruimt. Potentiële kopers zullen namelijk ook in de kastjes willen kijken.

Onderhoudsboekje en instructieboekje

Zelf vind je het waarschijnlijk ook prettig om inzicht te verkrijgen in de staat en geschiedenis van een voorwerp dat je koopt, zeker wanneer dit de aanschaf van een tweedehands voertuig betreft. Daarom is het belangrijk om het onderhoudsboekje aan potentiële kopers te kunnen overleggen. Zo kan men zien welk onderhoud er aan de camper is uitgevoerd en met welke defecten deze eventueel te maken heeft gehad. Door ook de verzekeringspapieren te tonen, krijgt een geïnteresseerde partij helemaal extra vertrouwen.

Betaling, overschrijving en vrijwaring

Heb je samen met de koper een akkoord bereikt over de prijs van jouw camper? Dan is het tijd voor de betaling en de overschrijving. Vaak wordt geadviseerd de kopende partij contant te laten betalen. De ontvangst van het geld dient voorafgaand aan of tegelijkertijd met de overschrijving te geschieden. Dat laatste vindt plaats bij een RDW balie of een PostNL loket. Met een overschrijving zorg je ervoor dat de camper op naam van de koper komt te staan. Jij ontvangt een vrijwaring, het bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig. Je verzekering kun je direct stopzetten.

Andere belangrijke zaken

Wil je je camper snel verkopen, zorg dan altijd voor goede foto’s en voorzie je advertentie van duidelijke en complete informatie. Houd daarbij ook geen informatie achter, want dit kan er in sommige gevallen toe leiden dat een koop ongedaan wordt gemaakt. Behalve het zelf verkopen via een online platform als Facebook of Marktplaats kun je de verkoop ook via een (online) dealer laten plaatsvinden. Hierbij wordt alles je uit handen genomen, maar zul je een lagere prijs voor je camper ontvangen. Het zelf verkopen vergt meer tijd en inspanning, maar levert doorgaans een hogere prijs op.